Türkiye’den petrol saldırısı: 200 yeni sondaj yapılacak
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Alım, bu yıl karada 200 sondaj yapmayı hedeflediklerini söyledi. Satın almak, “Sadece Şırnak’ta 20 sondaj kulesi planlıyoruz”söz konusu.
Yeni sondajların nerelerde yapılacağı hakkında da bilgi veren Alım, şunları kaydetti: “Şırnak, Diyarbakır, Siirt, Batman gibi illerdeki kaynaklara ağırlık verdik. Hakkari, Erzurum, Ankara ve Manisa’da da kuyular açıyoruz. Kazmaya devam edeceğiz. Çünkü onları anlamak istiyoruz. Mesela Ege’nin potansiyeli var mı? Bir varil petrolün satın alınmış olması bile bize petrol sisteminin işleyişine ilişkin veriler sağlıyor. ‘Hoş geldin, hoşgeldin, geldim ama doğru yerde değilsin kardeşim. Git doğru çalış. “Onu yakalamaya çalış” diyor.ifadelerini kullandı.
6,1 MİLYAR DOLAR CİROYA SAHİP
Hürriyet’in haberine göre; Şırnak’ta yeni keşfedilen ve adını Şehit Aybüke Yalçın’dan alan petrol kuyusunun vana açılış töreninin ardından gazetecilerle sohbet eden Alım, petrol ve doğalgaz keşiflerinin seçim malzemesi olarak sunulduğu yönündeki eleştirileri yanıtladı.
TPAO’nun hem kamuda hem de özel sektörde ilk sırada yer aldığını anlatan Bilgin, “6,1 milyar Dolar ciroya sahip bir şirketiz. Biz su satarak almadık. Türkiye’de geçtiğimiz dönemde en yüksek üretimi gerçekleştirdik ve bu ciroya ulaştık. Bu politik mi değil mi? Kasamıza giren dolar hiç siyasi değil, bildiğimiz 1 dolar. Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere toplam üretimimiz 6,1 milyar dolar, 180 bin varil. Üretiminizi artırmadan bu ciroyu artırmanız mümkün olmadığına göre bizim üretimimiz artmış demektir. Biri ‘Üretimin arttı’ dediğinde, ‘Hadi canım bunu seçim için söylüyorsun’ demek doğru değil. Seni kasaya götüreyim, açsınlar, içinde 6.1 milyar dolar var. Tabii bugünkü prestijiyle o kadar değil ama yine önemli paralar var.”
KUYUDA SUYLA KARŞILAŞMADIK
Petrolcülerin en çok korktuğu şeylerden birinin petrol arama çalışmaları sırasında rezervuardaki su olduğunu belirten Bilgin, Aybüke Yalçın kuyusunda böyle bir şey yaşamadıklarını söyledi. Alım, “Su temasının nerede olduğunu görmek için ilk tespiti yaptıktan sonra 150 metre aşağıya indik ve içinde su görmedik. . Riskler her zaman vardır ama biz önlemimizi aldık. 2 bin 650 metre sonra kuyumuzu 150 metre derinleştirdik. Su ile karşılaşmadığımız için rezervuarın kalitesi aslında ilk tahminimizden daha iyi.”
Yeni saha çalışmaları hakkında da bilgi veren Bilgin, “Amasra sahasında arama kuyuları açıyoruz. Buradaki keşifimizin ardından Aybüke Yalçın Sahası arama kuyularını kazacağız. Rezervuarın sınırlarını anlayacağız. Bundan sonra Aybüke Yalçın Kuyu’daki asıl işimiz bu alanı nasıl geliştirebileceğimiz olacak.” dedi.
YURT DIŞINA DA BAKIYORUZ
Dünyanın her yerinde petrol ve doğalgaz aradıklarını anlatan Alım, şöyle devam etti:
“Biz de yurt dışındayız. Uluslararası projelerde de yer alıyoruz. Azerbaycan, Rusya, Irak, KKTC ve Libya’da projelerimiz var. Dünyanın her yerinde petrol ve gaz arıyoruz. Malezya ve Brezilya ile görüşme halindeyiz. Bu çerçevede teşkilatımızı geliştireceğiz. Şu anda Azerbaycan, Irak ve Rusya’dan toplam üretimimiz 110 bin varil. Yani bir Aybüke Yalçın. Yerli üretimde yaklaşık 70 bin varil üretiyoruz. Toplam 180 bin varil üretim var. İçeride yaptığınız üretim, dışarıda yaptığınıza göre çok daha karlı ve avantajlıdır. Evet yurt dışında da arıyoruz, üretiyoruz ama yurt içinde bulup üretmeyi seviyoruz.”